‘Wat vinden jullie een lekkere groente?’, vraagt Tim van Stein Callenfels aan een tiental kinderen uit groep 5 en 6 van Kindcentrum Aquamarijn in Nijmegen. Tim is horecacoördinator en kok bij restaurant BliXem. Samen met de kinderen, die zich deze middag verzameld hebben op het Activiteitenplein Aquamarijn, gaat hij aan de slag om een gezond én lekker kindermenu samen te stellen. Op zijn eerste vraag komt meteen een verrassend antwoord: ‘Spruitjes!’.
De sessie met kok Tim van BliXem en de kinderen van Activiteitenplein Aquamarijn vormt een geslaagde kick-off van het project ‘Zet VetLekker op de kaart!’, dat tot doel heeft kindermenu’s in restaurants aantrekkelijker, gevarieerder én gezonder te maken.Met de input van de kinderen zelf. Wat vinden zij leuk en lekker op hun bord? Koks van tien Nijmeegse restaurants gaan daarom in gesprek met kinderen van tien basisscholen. Ook experts op het gebied van gezonde voeding praten mee. Zij laten zien dat lekker en gezond eten goed samen kunnen gaan.
Kindermenu
Aan de hand van de informatie die de koks ophalen in de klas stellen ze meerdere gezonde kindermenu’s samen. De kinderen bezoeken vervolgens het restaurant dat aan hun basisschool is verbonden. Daar krijgen ze een uitleg van de kok: waarom heeft hij of zij voor deze menu’s gekozen? De kinderen proeven en bepalen welk kindermenu als winnaar uit de bus komt. Dit menu wordt in ieder geval één maand aangeboden. Dat betekent dat in juni het winnende ‘VetLekkere’ kindermenu bij de deelnemende restaurants op de kaart staat.